Thee: zoveel meer dan slechts een drankje

Thee: zoveel meer dan slechts een drankje
11 januari 2020 LOVE+T
In Thee-weetjes
Thee opgieten

Er gaat een hele fascinerende wereld schuil achter het ‘simpele’ drankje thee. Boeken vol worden er geschreven, over de levens op de thee plantages en alle ceremonies en familie-aangelegenheden die daarbij komen kijken. Thee staat voor cultuur, verbinding, familie en gezondheid.

In ons land staat thee misschien voor warmte. Een drank om te drinken als het buiten koud is. Of voor gezelligheid misschien ook wel. Op de bank, in een grote mok, terwijl je met een vriend(in) kletst over de strubbelingen van het leven. Maar het is fascinerend en intrigerend om te zien hoe thee in andere culturen en landen geïntegreerd is in het dagelijkse leven.

Engeland 

We kennen allemaal wel het typische plaatje van de high tea, of de afternoon tea. Engelse thee in kitscherige kopjes met warme versgebakken scones en eventueel andere zoete en hartige lekkernijen. En de scheut melk in de thee niet te vergeten. Waar ze in Duitsland ‘Kaffee und kuchen’ hebben, geniet men in Engeland van de afternoon tea. Het is een moment om te delen samen met familie of vrienden. Daarnaast starten ze de dag vaak met een early morning tea. Het eerste kopje thee van de dag, dat in bed genuttigd wordt voordat ze echt opstaan. Even een moment om krachten te verzamelen om aan de dag te beginnen. En bij het ontbijt wordt uiteraard een kop breakfast tea gedronken. Vaak wordt ook het diner afgesloten met een kop (milde) thee. Om de maag wat tot rust te brengen.

Japan

Momenteel is er een enorme opkomst van matcha (latte) bezig. Matcha komt oorspronkelijk uit Japan en is een poeder dat gemaakt wordt van groene thee. Het zetten van matcha is al een ritueel op zich, het hete (niet kokende!) water moet geklopt worden met een bamboe klopper om zo een schuimig drankje te creëren. Maar in Japan is het opkloppen van het poeder lang niet genoeg. Er zijn theeceremonies die wel 4 tot 6 uur kunnen duren. Deze ceremonie staat voor eenvoud, zuiverheid en eenheid met de natuur. Om zo’n ceremonie uit te mogen voeren moet je eerst in opleiding bij een theemeester. Het doel van de ceremonie voor alle aanwezigen is rust te ervaren en zen te worden. Ook schijnt groene thee, en met name matcha, erg gezond te zijn.

India

Nog zo’n hippe theedrank: de chai latte. Tegenwoordig geliefd in Europa en te vinden in de meeste hippe zaken, maar oorspronkelijk is dit een traditionele drank uit India. Officieel wordt Chai Latte Massala Chai genoemd. Het is een drank op basis van zwarte thee, die met diverse kruiden en specerijen wordt opgekookt in melk. In India hebben de meeste families en theehuizen hun eigen recept. Het wordt vaak gedronken in de ochtend bij het ontbijt, maar ook aangeboden aan gasten die op bezoek komen.

China 

De theecultuur in China is de oudste ter wereld. Het is ook het ‘moederland’ van de theeteelt. Er worden thee ceremonies gehouden ter ere van diverse gelegenheden. Zo is het aanbieden van thee aan ouderen een teken van respect. Ook is het drinken van thee met familie een manier om de familiebanden te versterken. Een kop thee kan echter ook een vorm zijn van een formele verontschuldiging. Daarnaast is het een manier om dankbaarheid te tonen. Ook tijdens bruiloften worden er theeceremonies gehouden. De theeceremonie in China wordt ‘gong fu cha’ genoemd en bevat niet zo veel strakke en vaste regels.

Marokko 

In Marokko worden gasten begroet met een zoete thee die bestaat uit een mengsel van groene thee (balletjes), munt en suiker. Vaak hebben ze een groot blok suiker waar ze een stuk vanaf hakken. Dit gaat allemaal samen in mooie sierlijke koperen theekannen en wordt vervolgens ‘hoog’ opgeschonken in kleine glaasjes. Het hoge opgieten van de thee heeft als doel een mooi schuimlaagje op de thee te krijgen. Ook zorgt het ervoor dat de aromatische geur van de thee met de munt zich door de hele ruimte verspreid.

Heb jij bepaalde rituelen ontwikkeld bij het drinken van thee? Iedere ochtend wakker worden met een bepaalde melange bijvoorbeeld? Of zet je altijd een grote pot die je warm houdt boven een kaarsje, zodat je er de hele middag van klein blijven genieten? Wij zijn benieuwd wat voor rituelen er verder nog zijn!

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

0