Plant je eigen thee tuin

Plant je eigen thee tuin
8 juli 2020 LOVE+T

De ultieme biologische thee? Die kweek je natuurlijk zelf! De thee plant, oftewel Camellia Sinensis is niet heel makkelijk om te laten groeien in Nederland, maar het is wel mogelijk. De plant houdt van zonlicht en is geen fan van kou. In de herfst en winter moet je de plant dus naar binnen verplaatsen. En het liefst natuurlijk naar een plek waar deze alsnog veel zonlicht ontvangt. Verder is het belangrijk dat je de aarde vochtig houdt. Als je de plant gaat oogsten moet je de blaadjes vervolgens drogen, voordat je er daadwerkelijk thee van kan trekken. Enigszins omslachtig dus, maar een rustgevend werkje. En niets geeft zoveel voldoening als genieten van iets wat je zelf gekweekt hebt!

Kruidenthee

Uiteraard kan je er ook voor kiezen een kruidenthee tuin aan te planten! Dat is makkelijker en bovendien is het heerlijk en heilzaam om te variëren met diverse soorten kruiden. We geven je een aantal tips ter inspiratie. Voeg jouw favorieten samen voor de ultieme theetuin!

Muntthee 

Nummer 1 als je een theetuin begint: munt! Als munt genoeg plek, licht en water krijgt groeit het als kool (eh… munt). En het leuke aan munt is dat er heel veel verschillende soorten te krijgen zijn. Alleen met deze plant kun je dus al een toffe theetuin samenstellen! Denk aan chocolademunt, frambozenmunt, Marokkaanse munt, aardbeienmunt, ananas munt, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. De meeste tuincentra hebben vaak meerdere soorten munt te verkrijgen.

Munt wordt blij van een plek in de zon of halfschaduw, veel voeding en voldoende water. In de zon groeien de planten mooi compact en krijgen een betere kleur, geur en smaak. Voor het beste resultaat plant je munt in de tuin op een zonnige plek in vruchtbare, goed afwaterende grond.

Citroenmelisse 

Citroenmelisse is een vaste plant die ruikt naar citroen. De plant groeit met name in Zuid-Europa, maar kan je ook in Nederland planten. De plant leeft ’s winters namelijk door middel van wortelstokken voort en zal dus weer opkomen in de lente. Citroenmelisse is heerlijk in je thee (of in je limonade of door bepaalde gerechten!). Daarnaast heeft de plant ook nog diverse geneeskrachtige functies. Al van oudsher wordt citroenmelisse in kloostertuinen aangeplant als middel tegen slapeloosheid, spijsverteringsproblemen, maagpijn, verkoudheid en koorts.

Bij het planten van citroenmelisse wordt aangeraden om een vochtige grondsoort te gebruiken. De standplaats mag gerust in de zon liggen, maar in de middag staat deze plant het liefst in de schaduw. Doordat het geen mest of voedingsstoffen nodig heeft is het een makkelijke plant om te kweken.

(Citroen)tijm

Om je thee een beetje een hartige twist te geven is het heerlijk om (citroen)tijm te gebruiken. Lekker in de winter met bijvoorbeeld een uitgeperste mandarijn en een kaneelstokje. Citroentijm groeit van nature op arme grond en droge plaatsen. Het is dus belangrijk dat de grond waar je de plant in zet goed water doorlaat. Plaats het op een beschutte plek in de zon et voila, verder hoef je weinig te doen. Als je met regelmaat de bloemetjes uit de plant blijft knippen kan je ervan uitgaan dat het plantje jaren mee gaat. Lekker in de thee, maar ook een heerlijke smaakmaker in de keuken!

Lavendel 

Een klassieker in rustgevende theeën. Lavendel kan helpen tegen stress, slapeloosheid en spanningen. Je kan de plantjes van de verse lavendel plukken en direct in je thee doen.

Als je lavendel wilt kweken dan kun je dit het beste doen op een plek waar de grond goed gedraineerd is. Een zanderige en kalkachtige grond heeft de voorkeur en dan het liefst op een open plek met veel zon. Verder moet lavendel zeker twee keer per jaar goed gesnoeid worden om mooi te blijven. De eerste snoeibeurt kan je het beste doen in het voorjaar en de tweede direct na de bloei.

Jasmijn

De jasmijn is een groenblijvende klimplant. De stervormige bloemen geuren heerlijk en geven dat aangename jasmijnaroma aan je thee. Jasmijnthee staat erom bekend goed te zijn voor de concentratie, te helpen bij het verminderen van spierpijn en het schijnt goed te zijn om allergieën af te zwakken.  Er bestaan meer dan 200 soorten jasmijn, elk met zijn eigen eigenschappen. Sommige verliezen hun bladeren, anderen blijven het hele jaar door groen. En er zijn kamerplanten die alleen binnen overleven, maar er zijn ook varianten die vorst bestendig zijn.

Kies dus de plant die past bij jouw omgeving. De bloemknoppen kun je gebruiken om thee van te zetten. Je kunt de knoppen het best ’s ochtends vroeg plukken, dan is de geur (en dus het aroma) het sterkst. Leg de knoppen op een bakplaat. Bak de bloemknoppen op de laagst mogelijke temperatuur in de oven. Na ongeveer 3 uur in de oven zullen ze gedroogd zijn. Laat ze vervolgens nog een nacht goed afkoelen. Daarna kan je ze in een luchtdichte pot bewaren en toevoegen aan je glas met heet water om er thee van te zetten.

Kamille 

Kamille is een eenjarige plant die erg geschikt is voor in je theetuin. In heel Europa vind je kamille zelfs in het wild. Kamille kun je makkelijk kweken, omdat het op veel grondsoorten goed groeit. Kamille heeft geen bemesting nodig, maar staat wel graag op een zonnige standplaats.

Kamillethee werkt ontstekingsremmend, verlicht kiespijn en wordt gebruikt bij verkoudheid. Heerlijk om te drinken voor het slapengaan!

 

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

0